آفات زعفران گلخانه ای

آفات زعفران گلخانه ای

آفات زعفران گلخانه ای

کنه پیاز زعفران: خسارت این کنه به وسیله تغذیه مستقیم از پیاز بوده و با تولید زخم های بر روی پیازها آشکار می شود. پیازهای آلوده به کنه دارای لکه های سیاه و پوسیده ای می باشد. برگ های گیاهان آلوده به این آفت، کوتاه تر و باریک تر و زودتر از حد معمول خزان می شود. همچنین گل های زعفران در گیاهان آلوده، کوچک تر و ظریف تر و گاهی فاقد کلاله یا دارای کلاله های ضعیفی می باشند.

روش های پیشگیری

عمق کاشت بسته به بافت خاک ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر انتخاب شود. از پیازهای سالم و فاقد لکه های تیره برای کاشت استفاده شود. پیازها قبل از کاشت، حتماً با قارچ کش و کنه کش مناسب ضدعفونی شوند.

هنگام نقره کردن پیاز برای استفاده در گلخانه برای کشت گلخانه ای زعفران باید از محلول های ضد کنه و قارچ استفاده کرد

هر دو سال یک بار خاک زراعی سبک به ارتفاع ۱ تا ۲ سانتی متر در طول فصل تابستان پخش نمایید تا عمق کاشت پیازها ثابت بماند. عمر بهره برداری از مزارع را کاهش دهید.

آفات زعفران گلخانه ای

خسارت جوندگان

از میان جوندگان، خرگوش و انواع موش ها دشمنان سرسخت زعفران هستند. هر کدام از این ها به شکل خاصی بوته زعفران را نابود می کنند.

خرگوش

آنجا که در فصل زمستان در مناطق زعفران کاری تنها سبزی قابل توجه، علف سبز زعفران می باشد، خرگوش ها برای رفع گرسنگی علاقه زیادی به خوردن این سبزی خوش خوراک دارند. لذا خسارت خرگوش در این فصل از سال گاهی باعث انهدام مزرعه زعفران می شود. برای مبارزه با این جانور از تله گذاشتن، محصور کردن زمین و طعمه مسموم استفاده می شود.

موش ها

این جانور علاقه زیادی به پیاز زعفران دارد و به همین دلیل در مدت کوتاهی مزرعه را نابود می کند. موش ها را با روش های مناسب و توصیه شده توسط مراجع ذیصلاح از بین می برند.

منبع: نشریه ترویجی وزارت جهاد کشاورزی معاونت ترویج آشنایی با اصول کاشت، داشت و برداشت زعفران

آبیاری زعفران

آبیاری زعفران

آبیاری زعفران

آبیاری زعفران

در نقاط مختلف بسته به وضع آب و هوایی منطقه از اوایل مهرماه تا دهه اول آبان ماه آبیاری زعفران شروع می گردد. با توجه به اینکه عمل آبیاری باعث تحریک گیاه شده و گیاه زعفران

را از خواب بیدار می کند، آب اول باید خیلی با دقت و حساسیت خاصی انجام گیرد تا برداشت زعفران با اشکال مواجه نشود. معمولاً مزارع زعفران ۵ بار در سال آبیاری می شوند

بار آب زعفران

آب اول )بار آب( : در مناطق سردسیر در اوایل مهر انجام می شود و عمل سله شکنی پس از این آبیاری انجام می شود و سه هفته بعد گل ها نمودار می شوند. آب دوم )زاج آب( : معمولاً ۴۰ روز پس از آبیاری اول اتفاق می افتد. از ضروریات اینآبیاری این است که قبل از آن می باید در حدود ۱۰۰ کیلوگرم کود اوره در هکتار برای افزایش رشد رویشی در مزرعه پخش و سپس آبیاری کنیم.

دو آبیاری فوق در توسعه ریشه های پیاز زعفران و رسانیدن غذا به آنها و رشد و نمو گیاه و درشت کردن پیاز دختر بسیار مهم اند.

آبیاری سوم زعفران

آب سوم: در اثر رطوبت زمستانه علف های هرز در مزرعه می رویند. لذا در اوایل اسفند آبیاری سوم انجام می شود که عملیات وجین را آسانتر می کند. به همین دلیل به آبیاری وجین معروف است.

آب چهارم: این آب که تا اواخر اسفند ماه داده می شود، برای حفظ رطوبت پیاز در خاک مهم است و درشتی پیاز دختر را حفظ می کند. در سال های مرطوب و در نقاط سردسیر به همین چهار آب بسنده می شود.

 آبیاری زعفران

زرد آب

آب پنجم )زرد آب(: این آب که قبل از زرد شدن برگ های زعفران صورت می گیرد، آخرین

آبیاری زعفران به حساب می آید و معمولاً در فروردین ماه صورت می گیرد.

آبیاری اسفند زعفران

با توجه به محدودیت آب، کشاورزان از گسترش بی رویه سطح کشت که موجب تشنه ماندن مزرعه و در نتیجه کاهش عملکرد می گردد، خودداری نمایند. زعفران کاران می باید از اهمیت آبیاری اسفند غافل نمانده و تاثیر مهم بارندگی های اسفند و فروردین را در درشت شدن پیازها از نظر دور ندارند.

 

منبع:نشریه ترویجی  آشنایی با اصول کاشت، داشت و برداشت زعفران

آبیاری زعفران,زعفران سنتی,کشت زعفران,زعفران کشت وکار,آب زعفران,زرد آب زعفران,زعفران آبیاری سنتی,روش های ابیاری زعفران,بار ااب زعفران,آب سوم زعفران

 

زعفران گلخانه ای در ارومیه

زعفران گلخانه ای ارومیه

 زعفران گلخانه ای ارومیه

 زعفران هوا کشت ارومیه

نخستين گلخانه «ايروپونيک» يا «هواکشت» زعفران آذربايجان غربي با ۵۰۰ مترمربع مساحت و ظرفيت توليد بيش از نيم کيلوگرم محصول تر در هر دوره ۲ ماهه، افتتاح شد.

به گزارش ايرنا، رييس پارک علم و فناوري آذربايجان غربي روز شنبه در حاشيه افتتاح اين گلخانه با اشاره به اينکه اين طرح از استارتاپ به مرحله کاربردي رسيده، گفت: ۵۰۰ کيلوگرم پياز زعفران در مرحله اول اين گلخانه کشت شده است.

زعفران گلخانه ای ارومیه

ایروپونیک زعفران

وي اضافه کرد: براي مرحله نخست اين گلخانه حدود ۳۰ ميليون ريال هزينه شده و بر اساس برنامه ريزي ها صادرات اين محصول به کشورهاي همسايه از مراحل بعدي آغاز مي شود.
وي بيان کرد: با بهره برداري از اين گلخانه براي ۱۴ نفر به صورت مستقيم اشتغال ايجاد شده است.

توسعه کشت ایروپونیک

رييس پارک علم و فناوري آذربايجان غربي با اشاره به لزوم توسعه کشت ايروپونيک در بين کشاورزان اين منطقه، ادامه داد: ايروپونيک يا هواکشت يک روش باغباني سرپوشيده است که در آن روش، گياه با ريشه هاي معلق در هوا رشد کرده و از طريق اسپري کردن مداوم آب حاوي مواد معدني و کودهاي شيميايي تغذيه مي کند.
حيدري گفت: اين روش کشت از فرسايش خاک و مصرف بي رويه آب جلوگيري مي کند و موجب بهبود کشاورزي در آذربايجان غربي مي شود.

منبع:خبرگزاری آریا

کلمات کلیدی:

زعفران گلخانه ای ارومیه,زعفران گلخانه ای تبریز,ایروپونیک زعفران,زعفران ایروپونیک ارومیه,توسعه کشت زعفران,کشت نوین زعفران,زعفران گلخانه ای پیشرفته,آموزش زعفران گلخانه ای

زعفران گلخانه ای خراسان

زعفران گلخانه ای خراسان

زعفران گلخانه ای خراسان جنوبی

زعفران گلخانه ای خراسان جنوبی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، مسئول اولین گلخانه کشت زعفران به روش ایروپونیک گفت: سال ۹۵ ایده راه اندازی این گلخانه به ذهنش رسید و امسال پس از سه سال با سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون تومان کشت انبوه آن را برداشت می کند.
آقای صادق شاهین با بیان اینکه این گلخانه ۵۰۰ مترمربع مساحت دارد افزود: در تولید انبوه این گلخانه حدود ۴ تن پیاز زعفران به روش ایروپونیک کشت شده است که پیش بینی می شود ۲۰ کیلو زعفران خشک از آن برداشت شود .

کشت زعفران در گلخانه

وی گفت: در گلخانه کشت زعفران ۲ نفر به صورت ثابت و ۱۰ نفر پاره وقت مشغول به کار شده اند.
مسئول اولین گلخانه کشت زعفران به روش ایرو پونیک همچنین به مزیت های این نوع کشت نسبت به کشت سنتی اشاره کرد و افزود: کاهش میزان آب مورد نیاز به دلیل اینکه هیچگونه آبیاری در این روش نمی شود و پیاز زعفران آب مورد نیاز خود را از طریق رطوبت هوا دریافت میکند، افزایش راندمان تولید، در امان ماندن محصول از هرگونه سرمازدگی، آفت و حمله جوندگان، بهداشتی تر بودن محصول، قابلیت کشت و برداشت با هر اقلیمی و تغییر زمان برداشت از ابتدای صبح در روش سنتی به دیگر ساعات شبانه روز از جمله مزیت های این نوع کشت است.

زعفران گلخانه ای خراسان

توسعه گلخانه زعفران

شاهین از توسعه گلخانه کشت زعفران نیز خبرداد و گفت: این گلخانه را در سال آینده از ۵۰۰ به ۱۸۰۰ متر مربع توسعه خواهیم داد.
مسئول سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان هم از حمایت های مادی و معنوی به این واحد گلخانه ای خبر داد و گفت: این سازمان به افرادی که دارای طرح و ایده در حوزه های کشاورزی نوین باشند حمایت های مادی (اعطای وام و مبالغ بلاعوض تا سقف ۱۰ میلیون تومان) و حمایت های معنوی (خدمات کارگاهی و آزمایشگاهی، مشاوره و راهنمایی) را خواهد کرد.

منبع خبر:خبرگزاری صدا سیما

کلمات کلیدی:

زعفران گلخانه ای خراسان,زعفران گلخانه ای مشهد,زعفران گلخانه ای بیرجنید,زعفران بیرجند,توسعه گلخانه زعفران,گلخانه زعفران,زعفران ایروپونیک مشهد,زعفران ایرو پونیک

ترکیبات زعفران 

ترکیبات زعفران

ترکیبات زعفران

عطر زعفران بدليل وجود اسانس بي رنگ تروپن دار و تركيب اكسيژن دار همراه با سينئول است كه سافرانال ناميده مي شود. طعم زعفران مربوط به هتروزيد تلخ پيكروكروسين و پيكروكيروزينوزير است كه در آب و الكل محلول است، زعفران غني از كاروتنوئيد است دو كاروتنوئيد طبيعي اصلي زعفران كروسين و كروستين  هستند كه باعث ايجاد رنگ زعفران است. مهم‌ترین ترکیبات موجود در زعفران شامل ترکیبات زرد رنگ که به خوبی در آب محلول‌اند (مشتقات کروستین)، ترکیبات تلخ از جمله پیکروکروسین که به ویژه مقوی معده می‌باشند، مواد معطر (اسانس) که مهم‌ترین ترکیب آن سافرانال می‌باشد که گاهی تا ۱درصد زعفران را تشکیل می‌دهد، روغن ثابت به میزان حداکثر ۱۰درصد، رطوبت حدود ۱۳۱۰ درصد و ترکیبات معدنی حدود ۵درصد می‌باشد.

 

فوايد زعفران

اثرات مفيد زعفران و مواد موثر آن در دستگاههای  مختلف بدن چون سيستم عصبي مركزي ،دستگاه گوارش،كبد،كليه، قلب و عروق، سيستم خون ساز، سيستم ايمني، چشم و سيستم اندوكرين( هماهنگی و یکپارچگی فعالیت بافت های مختلف تحت کنترل دستگاه عصبی و مواد شیمیایی دیگری به نام هورمونها است که به وسیلۀ سلولهای دستگاه درون ریز يا همان سيستم اندوكرين، ساخته و آزاد می شوند) مشاهده شده است .

خواص درمانی زعفران

خواص درماني متعددي براي آن ذكر شده از جمله : اثرات ضد افسردگي،ضد اضطراب و خواب آوري، ضدتشنج، شل كنندگي عضلات، ضد درد و ضد التهاب،آنتي اكسيدان، آنتي آلزايمر، ضد تومور، پايين آورنده قند و چربي خون و ضد سرفه. همچنين خواص ضد سرطان ،ضد التهاب و ضد آترواسكلروز دارا ميباشد و بدليل وجود كاروتنوئيد اثرات ضد تومور قوي دارد.

 

نحوه نگهداری زعفران

زعفران بویژه قبل و بعد از آسیاب شدن باید دور از نور و رطوبت و در ظرف دربسته نگهداری شود. زیرا با توجه به این که مواد معطر زعفران قابل تبخیر شدن است در صورت نگه داری نامناسب، به مرور زمان ، تبخیر شده و از اثرات دارویی و طعم و مزه آن کاسته می‌شود و مرغوبیت آن از دست می‌رود.

 

نحوه مصرف زعفران

مرسوم ترین شیوه برای مصرف زعفران در ایران ، دم کردن زعفران است.

 

برای تهیه و دم کردن زعفران معمولا ابتدا آنرا در یک هاون میسائند تا با خرد شدن آن طعم و رنگ زعفران سریعتر و بهتر آزاد شود پس از سائیدن زعفران و یا خرد کردن، زعفران را در مقدار کمی آب جوش ریخته و به مدت ده الی ۱۵ دقیقه به آن استراحت میدهید تا زعفران به راحتی طعم و رنگ خود را به آب بدهد

زعفران دم کرده

میزان آب و مقدار زعفران برای دم کردن بصورت دلخواه می باشد. ولی بهتر آن است که مقدار آب آن کمتر از یک سوم لیوان باشد و زعفران آن درحدود یک قاشق سوپخوری و یا بیشتر باشد

روش دومی که میتوان به عنوان نحوه مصرف زعفران به آن اشاره کرد، استفاده از یخ هست.

 

برای این روش بهتر است زعفران را پس از سائیدن در ظرفو ریخته و  متناسب با آن ، قالب های کوچک یخ را قرار داده و بگذارید تا قالب های یخ در دمای محیط آب شده و عصاره زعفران خارج شود.

ترکیبات زعفران

موارد مصرف زعفران

مصارف عمده زعفران شامل غذایی و دارویی و شیمیایی (صنعتی) می باشند.

 

زعفران به مواد غذایی عطر و رنگ مخصوص می دهد و به همین جهت از زعفران در صنايع غذایی، شيرينی سازی، در داروسازی مانند داروهای ضد افسردگی، در تولید مشروبات الکلی و غیر الکلی بعنوان طعم دهنده طبیعی و در صنايع لبنی و غیره استفاده  می شد.